A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради

День пам’яті Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2023 08:42
Кількість переглядів: 33

Сьогодні, 26 квітня, в Україні відзначають День пам’яті Чорнобильської трагедії, від часу якої минуло вже 37 років.

Аварія на ЧАЕС – найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі. Ті події в Чорнобилі – це й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків-ліквідаторів, які, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Торік через окупацію ЧАЕС рашистами існувала небезпека повторення трагедії світового масштабу. Чорнобильську АЕС російські війська захопили у перший день повномасштабного вторгнення – 24 лютого. 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу станції та евакуацію осіб, які там перебували. Російські загарбники утримували станцію протягом п'яти тижнів і залишили її після мародерства та мінування території тільки 31 березня, а 2 квітня над ЧАЕС підняли український прапор. Україна успішно подолала можливу катастрофу, що ледь не повторилася внаслідок російської окупації Чорнобильської зони. Світ не може закривати на все це очі і не має права забути події в Чорнобилі минулого року. Ми повинні зробити все, щоб не дати державі-терористу жодного шансу використовувати об’єкти атомної енергетики для шантажу України й цілого світу.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто ціною власного життя допоміг локалізувати аварію, врятувати мільйони людей і вберегти весь світ від поширення радіаційної загрози, а також дякуємо всім ліквідаторам, які, на щастя, залишились живими. Їхній подвиг назавжди записаний до літопису людської мужності та навічно залишиться у пам’яті українського народу.

Слава героям-чорнобильцям! Ніколи знову…

Слава Україні!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора