A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Шалигинської селищної ради

З Днем вишиванки!

Дата: 16.05.2024 10:38
Кількість переглядів: 23

Сьогодні в Україні святкують День вишиванки.

Українська вишивка впізнавана у всьому світі, її ще називають — “кодом нації”. Найдавніші мотиви вишивки — це геометричні фігури, візерунки трипільської культури. Першими фрагментами орнаментів були хвилясті лінії, зигзаги, цятки та кола, ромби та інші малюнки. Ще у створенні українських вишиванок використовують різні давні техніки: прокол, шов по формі, шов ялинкою, шов у прикріп, “по мотузці”, “панцерний” та “єдвабний шов”. Вишивальна техніка “гладь” дуже популярна по всій території України, “ретязь” - використовують частіше на західній частині нашої держави. Великий крок у популяризації вишивки та вишиванки, як повсякденного одягу серед інтелігенції, зробив - Іван Франко. Він перший, хто сміливо поєднав українську вишиванку та діловий стиль одягу. Наразі багато людей наслідують саме приклад І. Франка. 

Головним атрибутом Дня вишиванки, звісно є вишивана сорочка. Саме вона є символом ідентифікації української нації.

Щороку, кожного третього четверга травня в Україні святкують свято, яке покликано зберегти традиції українського народу, а також національного одягу. Вишиванка для українців є справжньою святинею. Цей одяг символізує міць, красу та пам'ять роду. Вишиванка має багатовікову історію, проте сьогодні це модний та дуже стильний одяг.

 День вишиванки 2024 святкуватимуть шістнадцятого травня, це свято не прив'язано до жодного національного свята. Започаткувала його студентка Чернівецького університету, Леся Воронюк. Перший захід відбувся у 2006 році, кількість учасників була невеликою. Українська діаспора популяризувала свято у всьому світі, тоді з'явився Всесвітній день вишиванки - день коли вишиванки одягають українці, які проживають у 70 країнах світу. 

Зі святом, з Днем вишиванки! Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. Одягайте свої вишиванки та нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!


« повернутися

Вхід для адміністратора